Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský parlament podpořil Mayovou a schválil předčasné volby

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Britská Dolní sněmovna dnes drtivou většinou podpořila předčasné parlamentní volby. Ty premiérka Theresa Mayová vypsala na 8. června.

Pro hlasovala podle očekávání i velká část opozice. Výsledný poměr hlasů činil 522 ku 13.

Ke schválení předčasných voleb byl potřebný souhlas dvou třetin poslanců, tedy i části opozice. Opoziční předáci už po úterním překvapivém ohlášení záměru premiérky uspořádat předčasné volby vyjadřovali této myšlence podporu, a tak výsledek dnešního hlasování poslanců není překvapením.

Mayová dnes před poslanci zopakovala, že předčasné volby jsou šancí, jak v Británii překonat rozpory ohledně nadcházejících jednáních o odchodu země z Evropské unie.

Volby mají podle ní zabránit konfliktu priorit v nejcitlivějších závěrečných fázích dvouletých vyjednávání s Bruselem. Řádný termín parlamentních voleb by připadl na rok 2020.

Mayová se nebude účastnit televizních debat před plánovanými červnovými předčasnými parlamentními volbami. Mayová to dnes řekla v rozhovoru s rozhlasovou stanicí BBC. Uvedla, že se raději stýká s voliči osobně.

Šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn premiérku kritizoval, že odmítáním účasti v televizních debatách se snaží vyhnout přímé konfrontaci. "Uspořádejme debaty. Demokracie je potřebuje a Britové si je zaslouží," řekl Corbyn.

Témata:  Theresa Mayová volby ve Velké Británii Velká Británie

Aktuálně se děje

2. května 2024 10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy