Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se zlobí. Na facebooku e objevily falešné účty ambasád v ČR a na Slovensku

Facebook
Facebook
Foto: Pixabay

Moskva/Praha – Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová dnes upozornila, že se na sociální síti facebook se objevily falešné účty ruských velvyslanectví v České republice a na Slovensku. Uvedla také, že je správa sítě odmítla zablokovat.

Zacharovová uvedla, že se na stránkách objevily provokační texty, které uživatele matou, přičemž jejich profesionální úroveň je „velmi vysoká. Mluvčí ambasády Alexej Kolmakov dnes ČTK řekl, že oficiální facebookový profil funguje bez omezení, přístupný je i z internetových stránek ambasády.

Podle mluvčí pak administrace sítě facebook udělala v případě Slovenska přesný opak toho, o co ruská diplomacie ýádala. „Místo toho, aby po příslušných výzvách lživé stránky zablokovali, udělali všechno naopak. Sociální síť facebook zablokovala oficiální stránky ruského velvyslanectví na Slovensku a uchovala padělaný účet, vytvořený neznámými kybernetickými podvodníky," zlobila se.

Velvyslanectví v Praze před svým falešným facebookovým profilem varovalo už koncem března. „Tvůrce falešného zdroje šíří informace jménem velvyslanectví Ruské federace v České republice bez zákonného oprávnění a úmyslně uvádí v omyl české čtenáře. Považujeme tuto formu šíření dezinformace za rafinovanou metodu hybridního vlivu na české veřejné vědomí, o kterém v poslední době tak rádi mluví na Západě," uvedla tehdy ambasáda.

Facebook české stránky parodující ruskou ambasádu po nahlášení v pátek zablokoval a dnes znovu zprovoznil, uvedl server Aktuálně.cz. „Vidím, že pro Rusa je recese dokonale neznámým územím," napsal k tomu jejich autor, který zároveň podle serveru provozuje recesistický účet mluvčího prezidenta Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka.

Ruskou stížností na údajnou nečinnost facebooku se podle agentury TASS zabývá státní agentura pro komunikační dohled Roskomnadzor, protože ruské ministerstvo zahraničí nemá s vedením sociální sítě kontakt. Zacharovová dnes označila zablokování oficiálního účtu v Bratislavě za "část informačního útoku" na Ruskou federaci.

Témata:  Rusko Facebook sociální sítě

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy