reklama

První kolo voleb francouzského prezidenta se bude konat už tuto neděli. Pokud žádný z kandidátů nezíská v prvním kole nadpoloviční většinu hlasů, postoupí do druhého kola dva nejsilnější kandidáti z kola prvního. Druhé kolo by se mělo konat 7. května. Podle výzkumu společnosti IFOP, který pravidelně zveřejňuje deník Paris Match, jsou předpokládané výsledky velmi vyrovnané. 

V prvním kole by k dnešnímu dni zvítězil nejmladší kandidát, centrista Emmanuel Macron se ziskem 23,5 %. Těsně by tak porazil kandidátku nacionální Národní Fronty Marine Le Pen, té by vhodilo svůj hlas 22,5 % voličů. 

Napínavý souboj je sváděn také o třetí místo. Na něj se vrátil pravicový kandidát François Fillon, mnohými už odepsaný, získal by 19,5 % hlasů. Porazil by tak o pouhé půl procenta radikálně-levicového Jeana-Luce Mélenchona, kterému vzrostla popularita krátce po dvou televizních debatách (19% hlasů). 

Rozdíl mezi prvním a čtvrtým místem podle průzkumů tak činí ani ne 5 procent voličů. Kandidát socialistů Benoît Hamon je na pátém místě s velkým odstupem, oslovil by pouze 7,5 % voličů.