Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Znepokojiná analýza: Svět se ocitl na hraně, Trump musí adekvátně reagovat. Dokáže to?

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Svět se opět ocitl na nebezpečné hraně, jelikož Severní Korea hrozí dalšími jadernými testy a zkouškami nových raket, zatímco Spojené státy nastavují červené linie a vydávají varování, konstatuje editorial serveru Los Angeles Times. Liberální deník v něm připomíná výroky amerického viceprezidenta Mikea Pence a amerického minstra zahraničí Rexe Tillersona z posledních dní, že "strategická trpělivost" USA je u konce.

Analýza, rozvaha, zkušenost

V pondělí americký prezident Donald Trump novinářům oznámil, že Severní Korea "se musí začít chovat slušně", přičemž Pence později KLDR varoval, aby netestovala "Trumpovu odhodlanost", poukazuje kalifornský deník. Dodává, že Čína zase minulý týden varovala před "stahujícími se bouřkovými mraky" a situaci mezi USA, Severní Koreou a Jižní Koreou popsala jako "tasení mečů a napínání luků"; to vše v době, kdy ke korejským břehům míří americká vojenská flotila.

"V těchto momentech nabývají na maximální důležitosti stabilní vedení, pečlivá analýza, rozvaha a zkušenost," deklaruje americký server. Kritizuje, že namísto toho sedí v Bílém domě nezkušený a krátkozraký prezident, který dosud projevoval tendence k unáhleným řešením a demagogické rétorice. Podle Los Angeles Times tak impulzivní Trump, který - pokud jsou zprávy o pozadí nedávného úderu na Sýrii věrohodné - činí rozhodnutí spíše na základě emocí a smutných záběrů než bedlivého posouzení rizik a výhod.

Naštěstí pro Trumpa i všechny ostatní se během víkendu podařilo bezprostřední krizi odvrátit, jelikož bezohledné snahy KLDR vypustit z ponorkové základny na svém pobřeží balistickou raketu selhaly, píše liberální deník. Očekává však, Kim Čong-un se zajisté nevzdal a další jaderný test může přijít každým dnem. "V nadcházejících týdnech se Trumpovi spolupracovníci a důvěrníci nesmí nechat vést prezidentovou nabubřelostí, ale naopak ho musí přimět k racionálnímu rozhodování," apeluje editorial.

Trumpův tým by měl podle kalifornského serveru prezidentovi ukázat důležitost jednání - či pohrůžek jednáním - založeného výhradně na hlubokém pochopení možné ceny a přínosu, pravděpodobné reakce na americké kroky a preferovaných výsledků. Trumpovi je nutné také připomenout důležitost konzultací s poradci, spojenci a regionálními mocnostmi, jakou je Čína, nabádá Los Angeles Times.   

Trump se musí učit, a to rychle

"Nazvěme to vzděláváním Trumpa. Stojí to za pokus," pokračuje editorial. Připomíná, že prezident prokázal svou naivitu například minulý týden, kdy sdělil listu Wall Street Journal své dojmy z rozhovoru, který nedávno vedl s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem o Severní Koreji. "Poslouchal jsem 10 minut a poté jsem zjistil, že to není tak jednoduché. Není to tak, jak byste si mysleli," cituje kalifornský server slova vládce Bílého domu. Konstatuje, že ačkoliv je Trumpovo přesvědčení o "jednoduchosti" podobných otázek bizarní a znepokojivé, fakt, že prezident přiznal omyl, je sám o sobě mírně povzbudivý.   

Zahraniční politika je skutečně složitá a je jednou věcí být rozhodný a odhodlaný během kampaně, nicméně v reálných krizích se sázky nacházejí extrémně vysoko, přičemž možnosti nejsou vždy uspokojivé, zdůrazňuje americký deník. Jako příklad uvádí Sýrii, kde Obamova administrativa nechtěla ponechat region, ať si vyřeší problémy sám, ani se nehodlala hluboce angažovat v tom, co by se mohlo zvrhnout v další pohromu jako dříve Irák, Libye či Afghánistán - namísto toho zůstávala napůl cesty a mezitím zahynulo 400 tisíc Syřanů.  

Také v případě Severní Koreje jsou možnosti omezené a nedokonalé, varuje Los Angeles Times. Za správnou označuje domněnku, že pouze diplomacie podpořená dobře míněnou pomocí z Číny, která má na KLDR výrazný vliv, může odtáhnout tuto uzavřenou a chudou zemi od jaderného pokraje, aniž by hrozila vážná eskalace zahrnující možný úder na Jižní Koreu a v budoucnu dokonce i na Spojené státy. Dá se však argumentovat i tak, že právě nekonečné hledání diplomatického řešení umožnilo Pchjongjangu cílevědomě pokračovat směrem ke dni, kdy zdokonalí a vyzbrojí své rakety dlouhého doletu, a proto je tvrdší přístup nutný, přiznává liberální server.  

"Los Angeles Times obecně tíhne spíše k prvnímu než druhému přístupu. Ale jakoukoliv cestou se nová (americká) administrativa vydá, musí jednat opatrně a rozvážně," deklaruje editorial. Připouští, že Trumpův tým zatím ohledně KLDR žádnou velkou chybu neučinil a ačkoliv je jeho rétorika stále agresivnější a balancuje na hranici přiměřenosti, škody dosud nenapáchala.   

Severní Korea bude výzvou pro americké politiky i v následujících letech, podobně jako Sýrie, Rusko, čína, Ukrajina, Izrael, Pákistán, Turecko a jiné země, očekává kalifornský deník. "Doufáme, že náš prezident se dokáže učit a učiní tak rychle," uzavírá editorial.  

Témata:  USA Donald Trump Severní Korea

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy