Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vysokoškoláci Le Penovou za prezidentku nechtějí. V průzkumech však spolu s Macronem dominuje

Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Kandidátka krajní pravice Marine Le Penová a centrista Emmanuel Macron jsou podle aktuálního průzkumu společnosti Harris Interactive nadále favority nedělního prvního kola francouzských prezidentských voleb. I studenti pařížských univerzit budou v prezidentské volbě hlasovat hlavně pro centristu Emmanuela Macrona.

Nacionalistka Marine Le Penová je u nich krajně nepopulární - to už by raději viděli v Elysejském paláci například levicového radikála Jeana-Luka Mélenchona, který s ni sdílí odpor vůči Evropské unii. Vyplývá to z rozhovorů, které někteří studenti poskytli ČTK, a potvrzuje to i trend mezi vysokoškolskými studenty ve Francii, který přinesl průzkum internetového serveru Diplomeo.

"Jednoznačně Macron," odpovídá student druhého ročníku politologie Albert, který na dubnovém sluníčku na náměstí Sorbonny před starobylou kaplí svaté Uršuly svačí bagetu. Volbu hlavy státu jako nadšený prvovolič se svými kolegy hodně probírá. Brání se přitom názorům starších voličů, že je nedávný člen socialistické vlády málo čitelný a politicky neukotvený.

"Všichni by chtěli jistotu na desítky let dopředu, ale v nynější globalizující se ekonomice to není možné. Všechny politické ideologie se stejně nakonec podřizují neustále se měnícím podmínkám reálné ekonomiky, pokud tedy nechtějí hospodářství své země poškodit," oponuje za souhlasného přikyvování několika jeho spolužáků.

Macron, který byl v socialistické vládě nynějšího prezidenta Françoise Hollandea a do svého programu jako politik znalý finančních trhů zařazuje mnoho liberálních prvků, se studentům tak jeví jako nejvhodnější kandidát. Sami rádi cestují, využívají mnoha studijních programů s výměnným pobytem po Evropě financovaných Evropskou unií, takže probruselská Macronova orientace jim také vyhovuje.

Hlasovat pro Le Penovou, která chce uzavřít hranice a zavést ochranářská opatření a která potíže svádí v zásadě na imigranty, je podle studentů nemyslitelné. 

Le Penová a Macron jsou podle aktuálního průzkumu společnosti Harris Interactive nadále favority nedělního prvního kola francouzských prezidentských voleb. Macron by přitom svou soupeřku v předpokládaném druhém kole podle výsledků průzkumu porazil, a stal se tak novým prezidentem klíčové země Evropské unie.

Vyhlídky jednotlivých prezidentských kandidátů se před víkendovým hlasováním příliš nemění. Macronovi průzkum slibuje v prvním kole zisk 25 procent hlasů, což je o procento více než v předchozím průzkumu, Le Penová zůstává na 22 procentech.

Za vůdkyní krajně pravicové Národní fronty (FN) ovšem příliš nezaostávají kandidát tradiční konzervativní pravice expremiér François Fillon a kandidát krajní levice Jean-Luc Mélenchon, kteří mohou nyní shodně počítat s 19 procenty hlasů.

Pokud by do druhého kola voleb skutečně postoupil 39letý exministr hospodářství, má velkou šanci porazit kteréhokoli protikandidáta. V případě, že proti Macronovi v rozhodujícím hlasování bude 7. května stát Le Penová, měl by podle průzkumu dostat 66 procent hlasů. Proti Fillonovi by se měl prosadit 68 procenty hlasů a proti Mélenchonovi 60 procenty.

Témata:  Francie Marine Le Pen Emmanuel Macron volby ve Francii 1 Jean-Luc Mélenchon

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.