Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egyptská armáda při náletech na Sinaji zabila 19 stoupenců IS

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Káhira - Egyptská armáda na severu Sinajského poloostrova usmrtila 19 egyptských stoupenců Islámského státu (IS). Uvedla to agentura Reuters.

Byli mezi nimi i tři vyšší činitelé. Jejich jména však armáda neuvedla. IS situaci zatím nekomentoval.

Na svých oficiálních stránkách egyptská armáda uvádí, že při náletech cílila na stoupence organizace Ansar Bajt al-Makdis, jejíž členové v roce 2014 přísahali věrnost vůdci Islámského státu abú Bakrovi Bagdádímu a změnili svůj název na Sinajská provincie. Egyptské úřady tuto organizaci viní z vražd stovek egyptských vojáků.

Islamisté, jejichž cílem je svržení vlády prezidenta Abdal Fattáha Sísího, znásobili útoky na Sinajském poloostrově v roce 2013 po svržení tehdejšího prezidenta Muhammada Mursího.

Ten byl zvolen rok předtím za islamistické Muslimské bratrstvo. Armáda po Mursího svržení tuto organizaci zařadila mezi teroristické skupiny.

Egyptský parlament schválil tříměsíční výjimečný stav v reakci na dva teroristické útoky na koptské kostely, které si vyžádaly nejméně 45 životů. S odkazem na egyptskou státní televizi o tom informovala agentura Reuters.

Koptští křesťané patří k nejstarším křesťanským komunitám na světě a tvoří asi deset procent egyptské populace. Islámští radikálové je však viní z podpory sesazení někdejšího islamistického prezidenta z nyní zakázaného Muslimského bratrstva Muhammada Mursího v roce 2013. Útoky na jiné křesťany než kopty se v Egyptě stávají velmi zřídka.

Témata:  Egypt Islámský stát

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy