Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Silná Evropa je pro USA velmi důležitá, prohlásil Trump

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Silná Evropa je velmi důležitá pro Spojené státy a Itálie patří ke klíčovým americkým partnerům v boji proti terorismu. Prohlásil to americký prezident Donald Trump po setkání s italským premiérem Paolem Gentilonim.

"Ano, silná Evropa je velmi, velmi důležitá pro mě jako pro prezidenta Spojených států...chceme ji vidět silnou, chceme ji pomoci, aby byla silná, je to velmi ku prospěchu všech," prohlásil šéf Bílého domu, který se dříve vyjadřoval velmi ktiticky na adresu Evropské unie.

Trump ocenil italský příspěvek v boji proti teroristické organizaci Islámský stát (IS) a nabídl Gentilonimu svůj recept na řešení přílivu imigrantů, kteří po tisících připlouvají k italským břehům z Afriky.

"Pevné hranice jsou zásadní věc," řekl na společné tiskové konferenci Trump, jehož zásadním plánem je stavba zdi na hranici s Mexikem.

Oba lídři podle něho hovořili i o italském rozpočtu na armádu, který nedosahuje ani poloviny dvou procent HDP, která se zavázaly vyhradit členské země NATO.

Témata:  Donald Trump USA EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy