Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Běžence musíme více podporovat. Do pěti let bude mít zaměstnání každý druhý, zní z Německa

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Norimberk - Podle německých vědců bude mít do pěti let každý druhý uprchlík práci. Vyplývá to ze studie norimberského ústavu pro výzkum pracovního trhu (IAB).

Za dalších deset let už by mělo být zaměstnáno 70 procent uprchlíků, kteří dorazí do Německa, předpokládá IAB.

Podle studie se vyplácí silnější podpora utečenců. Protože jich ale v nedávné době do Německa přišlo mnohem více než dříve, bude si jich i více vzájemně konkurovat při hledání pracovního místa.

V současné době probíhá integrace uprchlíků na pracovním trhu podle očekávání. Z práceschopných žadatelů o azyl, kteří do Německa přišli v roce 2015, měl do poloviny roku 2016 zaměstnání každý desátý.

Z těch, kteří přišli v roce 2014, pracovalo do minulého léta 22 procent. Z příchozích z roku 2013 pak našla práci třetina, cituje agentura DPA.

Pokud by se ale odečetli utečenci, kteří pracovali jako placení stážisté, a byli tedy přijati jen krátkodobě na praxi, byla by čísla o třetinu až polovinu nižší, přiznává IAE. Údaje vycházejí z dotazníkového šetření mezi uprchlíky, které proběhlo v roce 2016.

Témata:  uprchlíci zaměstnání Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy