Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zapomenutá krize na Blízkém východě: Historik tvrdě zkritizoval Spojené státy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ČT

Krize v Jemenu je bez velkého přehánění důsledkem politiky USA a zemí NATO, tvrdí americký historik Gerard Horne, který přednáší na Houstonské univerzitě. V rozhovoru pro server RT poukazuje, že přístup Spojených států k uvedené blízkovýchodní zemi je nekoherentní a působí podobně zmatečně jako postoj k Sýrii, kde Washington vede podobně zbrklou politiku.

Širší hra na Blízkém východě

O uplynulém víkendu v ulicích jemenské metropole San'á demonstrovaly tisíce lidí proti bombardování země Saudskou Arábií, které trvá již více než dva roky. Podle OSN si konflikt v Jemenu vyžádal na 10 tisíc životů, 40 tisíc zraněných a 3 miliony lidí přinutil odejít z jejich domovů, což představuje přes 11% celkové populace země. Červený kříž navíc vydal varování, že pokud se válku nepodaří zastavit, v Jemenu mohou v horizontu nadcházejících 4 měsíců dojít potraviny.

Stupňující se hlad, který svírá Jemen, má podle historika obzvláště ničivý dopad na děti, mládež a těhotné ženy. "To je přímý důsledek Saúdy vedeného zásahu do vnitřních záležitostí Jemenu," dodává Horne.

Dle odborníkova názoru je vojenská intervence Saudské Arábie součástí širší hry. "Stejně jako v Sýrii, kde vidíme, jak se USA a Saúdové snaží destabilizovat v Damašku sídlící režim prezidenta Asada, v Jemenu Saúdové a jejich američtí spojenci záměrně vedou zástupnou válku s Húsii, etnickou jemenskou skupinou, kterou podporují Íránci, stejně jako je Asadův režim v Damašku podporován Íránci," vysvětluje akademik.

Expert také předkládá myšlenku, že Saudské Arábii se její vojenská intervence v Jemenu v delším časovém horizontu vymstí, jelikož již nyní doslova vysává finance této bohaté, ropu těžící země.

Hladomor je přitom dle historika v tomto případě ryze politickou otázkou. "To je důvod, proč bych ostatně jako každý humanista podpořil dodávky potravin strádajícím a hladovějícím (lidem) v Jemenu," konstatuje Horne. Domnívá se, že pokud se má hladomor zastavit, je třeba jednoznačně politické řešení.

To je jeden z důvodů proč odborník doufá, že zainteresované strany vezmou v potaz slova zvláštního zmocněnce generálního tajemníka OSN pro Jemen, Ismaila Ahmeda, který volá po urychlených rozhovorech o řešení tohoto velmi znepokojivého problému.

Jemen jako Sýrie

"Bez velkého přehánění, (problém v Jemenu) je dílem Spojených států a jejich severoatlantických spojenců," deklaruje Horne. V té souvislosti dodává, že je třeba mít na paměti, že před několika dekádami existoval Jižní Jemen, nebo-li Jemenská lidová demokratická republika s hlavním městem v přístavu Adenu, kde fungovala socialistická vláda.

"Ale spojené státy kvůli své studenoválečné psychóze nedokázaly vystát existenci takového režimu," píše historik. Doplňuje, že USA začaly Jižní Jemen destabilizovat a v důsledku této destabilizace se mimo jiné zrodila organizace Al-Káida na Arabském poloostrově.

Washington se následně - dle očekávání - proti vzestupu a vlně uvedené teroristické sítě postavil, pokračuje expert. Připomíná, že z nějakého důvodu však Spojené státy nyní podporují Saudskou Arábií vedenou vojenskou intervenci, která je paradoxně vedena ve prospěch bojující strany, na které se nachází právě i Al-Káida na Arabském poloostrově.

"Jako vždy, americká zahraniční politika v Jemenu je neucelená," tvrdí Horne. Situaci závěrem přirovnává k jiné blízkovýchodní zemi zmítané občanskou válkou, Sýrii, kde Washington dle jeho názoru vede podobně nesourodou a unáhlenou politiku.

Témata:  Jemen USA Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy