Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stojí El Ňino za současným extrémním počasím? Vědci přišli se zajímavým objevem

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Seattle - Vědci se domnívají, že neúspěšný El Niňo z roku 2014 pomohl nastartovat extrémní počasí, kterému nyní Země čelí.

El Niňo je název pro nepravidelně se vyskytující a komplexní sérii klimatických změn. Ovlivňuje rovníkové tichomořské oblasti i další území především v prosinci a vyznačuje se například změnou větru v Pacifiku, suchem v Austrálii či nesezónními prudkými dešti v Jižní Americe. 

Obvykle se objevuje jednou za dva až sedm let a vzniká tím, že pacifické větry posouvají povrchovou teplou vodu na východ a uvolňují teplo do atmosféry. V současnosti s jeho důsledky bojují především ve Venezuele, která se potýká s neobvyklou vlnou sucha. 

Nový výzkum naznačuje, že za historické události, které aktuálně otřásají počasím, mohou zbytky neúspěšného El Niňa z roku 2014, který proces nastartoval. Tehdy byla varování vědců neopodstatněná, neboť vítr situaci zastavil, uvádí server Sicence news. Zamezil také uvolňování tepla z oceánů. Loni v březnu potom toto teplo nastartovalo extrémní vlnu počasí El Niňa, které probíhá dodnes.

Podle vědců prý patří mezi tři nejsilnější v historii. Jeho důsledky můžeme sledovat například v Kalifornii, kde výrazně vzrostly dešťové srážky, pomáhá k bělení korálů a může za to, že rok 2015 byl prý nejteplejším rokem.

Vědci nyní upozorňují, že podobné extrémy by se zřejmě nestaly, pokud by El Niňo v roce 2014 proběhl úspěšně. "V jistém smyslu jsme se vyhnuli v roce 2014 smrtící kulce. Ale mělo to jen krátké trvání, protože v tom následujícím přišel obří El Niňo," uvádí spoluautor studie a fyzikální oceánograf, Michael McPhaden s tím, že tato situace je velmi neobvyklá.

Začali tedy zkoumat, zda spolu obě věci souvisí a došli k závěru, že tomu tak je. Podle vědců vzrostla při simulacích a analýzách šance na extrémní El Niňo z 27 % na 40 %, pokud byl předchozí rok neúspěšný. A dodávají, že k něčemu podobnému došlo již například v roce 1990, i když kvůli slabším větrům v menším měřítku.

Podle Kevina Trenbertha z amerického Národního centra pro výzkum atmosféry tyto informace poskytují nový náhled na situaci, avšak zdaleka se prý nejedná o kompletní informace.

Témata:  počasí vítr vědci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy