reklama

V rozhovoru pro televizi Bloomberg Live to v pátek prohlásil ředitel vládního rozpočtového úřadu Mick Mulvaney. Demokraté ale návrh shodili se stolu.

Představa týmu prezidenta Donalda Trumpa je založena na tom, že demokraté velmi stojí o zachování zdravotního programu bývalého prezidenta Baracka Obamy, ale ostře se staví proti prezidentským plánům na stavbu zdi podél hranice s Mexikem. Mulvaney demokratickým poslancům navrhl, že za každý dolar investovaný do stavby zdi vláda uvolní dolar na subvencování Obamacare.

Podle serveru Politico dosahují roční vládní dotace na systém Obamacare částky sedm miliard dolarů. Trump po oznámení plánu na stavbu zdi odhadl, že zahájení výstavby si vyžádá částku 1,4 miliardy. Účet by podle prezidentova přesvědčení nakonec mělo vyrovnat Mexiko, které ovšem s takovým scénářem zásadně nesouhlasí.

"Je to nabídka, kterou jsme předložili našim demokratickým kolegům. Měla by se stát základem, který nás dovede k dohodě," řekl Mulvaney americké televizi.

U demokratů ale s návrhem nepochodil. Šéf jejich senátní frakce Chuck Schumer podle serveru Politico nabídku obratem "sestřelil". Jeho mluvčí konstatoval, že "gambit" Bílého domu má ze zdravotní péče udělat rukojmí a zároveň má přinutit Američany k financování zdi, kterou má navíc zaplatit Mexiko. "Je to naprostý propadák," vzkázal do Bílého domu Schumer.