Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie povolává armádu, bude střežit nedělní volby

Armáda Francie
Armáda Francie
Foto: Armée de Terre

Paříž - Francouzský premiér Bernard Cazeneuve v souvislosti se čtvrtečním útokem v Paříži uvedl, že nedělní hlasování v prvním kole prezidentských voleb nesmí nic narušit. Úřady proto chystají na na nedělní první kolo prezidentských voleb přísná bezpečnostní opatření.

Kvůli bezpečnosti v okolí 67.000 volebních místností bude proto zmobilizováno více než 50.000 policistů a četníků, kterým pomůže 7000 vojáků, uvedl na svém webu list Le Figaro. Posílena také byla ostraha prezidentských kandidátů.

Ministr vnitra Matthias Fekl uvedl, že žádný ozbrojený strážce zákona nesmí být v bezprostřední blízkosti volebních místností, protože "takové je demokratické pravidlo". Současně varoval, že by se mohly objevit excesy od extremistů všeho druhu.

Jak řekl listu Le Figaro nejmenovaný zdroj z armády, počítá se s tím, že vojenské hlídky budou ve spolupráci s policií a četnictvem věnovat největší a nejčastější pozornost právě volebním místnostem. Přímo do nich ale nebudou moci vstupovat vojáci ani jiní strážci. Podle zákona jim to smí nařídit jedině prezident.

Ministr vnitra Fekl při bezpečnostní poradě naléhal na účinnou komunikaci: "Dbejte o to, aby každý předseda volební komise měl přímé číslo na bezpečnostní síly. Žádám každou ze složek, aby byla připravena (zasáhnout) zejména na venkově, kde jsou volební místnosti od sebe dosti vzdálené," řekl.

"Některá opatření jsou zjevná, mnoho opatření ale zůstává neviditelných. Musí zůstat utajená, aby byla účinná," poznamenal mluvčí ministerstva vnitra.

Podle úřadů budou na bezpečnostně rizikovějších místech členové volebních komisí vybavení mobilními kontakty na nejbližší policejní oddělení, aby mohli v případě komplikací přivolat okamžitou pomoc tam, kde zrovna členové ozbrojených složek nebudou.

Stejně jako v obchodních centrech či v jiných uzavřených prostorech s vysokou koncentrací lidí se voličům nedoporučuje sebou nosit baťohy nebo tašky. V opačném případě se musejí podrobovat kontrole jejich obsahu od pověřeného civilního úředníka.

V supermarketech a na školách dozor provádějí členové soukromých bezpečnostních agentur. Různě jsou přítomné i policejní a vojenské hlídky vybavené automatickými puškami.

Stejná opatření nejsou nicméně zavedena například v pařížském metru s jeho kilometry chodeb, kde je také velké množství lidí. Pouze průběžně z amplionů zní upozornění, aby lidé si ověřovali, že někde nezapomněli kufr či baťoh.

Témata:  Francie policie Francie Armáda Francie volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy