Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Severní Koreji byl zatčen občan USA

Severní Korea, ilustrační foto
Severní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Severní Korea zadržela občana Spojených států, který v zemi jednal o dodávkách pomoci. Dnes to uvedla jihokorejská agentura Jonhap.

Muž byl podle ní zatčen na letišti v hlavním městě KLDR Pchjongjangu těsně před plánovaným odletem.

Podle jihokorejské agentury jde o padesátiletého Američana korejského původu příjmením Kim, který v KLDR pobýval asi měsíc. Je to už třetí občan USA, kterého úřady Severní Koreje zadržují. Totalitní komunistická diktatura, která s USA neudržuje diplomatické styky, si tímto způsobem obvykle vynucuje návštěvy vysoce postavených amerických politiků.

Zadržený muž je profesorem Jen-pienské univerzity v Číně, která udržuje partnerské styky se školou v KLDR, napsal Jonhap.

Úřady KLDR loni v lednu zadržely amerického studenta Otto Warmbiera a odsoudily ho na 15 let za pokus o krádež propagandistického plakátu. O dva měsíce později bylo zatčen Američan korejského původu Kim Dong Chul a odsouzen byl na deset let za podvracení státu. Americký misionář Kenneth Bee byl v KLDR zatčen v roce 2012. Po odsouzení na 15 let byl po dvou letech propuštěn.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy