Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Překvapení dne? Obama prozradil, kdo by měl vyhrát volby

Barack Obama, americký prezident
Barack Obama, americký prezident
Foto: kremlin.ru

Washington - Barack Obama prolomil mlčení po odchodu z prezidentského úřadu. V Chicagu varoval před ohrožením demokracie. Přátelsky podpořil Emmanuela Macrona v jeho kandidatuře.

Po tříměsíční odmlce se v pondělí bývalý americký prezident opět objevil na veřejnosti. Účastnil se debaty se studenty chicagské university a s mladými představiteli občanské společnosti. Ty varoval před hrozbou, které čelí americká demokracie.

„Demokracie může selhat, když se o ní přestaneme bát!“ zaznělo z jeho úst a dodal: „Naše demokracie je ohrožena, jakmile ji považujeme za zajištěnou.“. Volba místa, kde své varování přednesl, zřejmě nebude náhodná, neboť právě v Chicagu pronesl Obama svůj rozlučkový projev ještě co by prezident.

Francouzská média rovněž informují o telefonátu mezi Obamou a středovým kandidátem na post prezidenta ve Francii, Emmanuelem Macronem. Účelem telefonátu bylo popřát Macronovi hodně štěstí v nadcházejících volbách a zdůraznit jejich význam. Obama tím chtěl též vyjádřit svou hlubokou náklonost k Francii, kterou považuje za významného spojence.

Během hovoru se mluvilo též o budoucnosti Evropy a hodnotách, k nimž se oba přiklánějí. Mluvčí Baracka Obamy odmítá, že by předmětem rozhovoru bylo vyjádření podpory jednomu z kandidátů, podle jeho slov se jednalo pouze o přátelský akt.

Obama však není první z bývalé americké administrativy, kdo se před francouzskými prezidentskými volbami objevil v blízkosti Macrona. Minulý měsíc se s ním v Paříži sešel i bývalý ministr zahraničí John Kerry. Spolu mluvili o bezpečnosti, terorismu a životním prostředí.

Podporu ze zahraničí mu ovšem vyjádřil například i německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Zdá se, že klíčový spojenci Francie mají jasno v tom, kdo by měl usednout v Elysejském paláci, jestli však stejné přání mají i Francouzi se uvidí teprve tuto neděli, případně 7. května ve druhém kole.

Témata:  Barack Obama Francie USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy