Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzská vesnice Donzy ztratila pověst přesného voliče

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Obec Donzy ve střední Francii bylo považována za téměř přesný ukazatel volebních výsledků. To se však v neděli změnilo. Starosta vesnice se pokusil vysvětlit, co za tím vězí.

Obec má pouhých 1700 obyvatel a výsledky tamního hlasování se dosud skoro kryly s celofrancouzskými. V roce 2002 v tehdejších prezidentských volbách získal Jean-Marie Le Pen ve Francii 16,86 procenta hlasů, v Donzy 16,87 procenta.

V neděli se ale někde stala chyba. Donzy dala zástupkyni krajní pravice Marine Le Penové 28 procent hlasů a centristovi Emmanuelu Macronovi 20 procent. Pravicový kandidát François Fillon tam získal procent osmnáct.

Co do finalistů se výsledek sice s celostátním kryje, avšak pořadí je obrácené. Celostátně se na prvním místě umístil Macron (23,75 procenta hlasů), na druhém Le Penová (21,53), na třetím Fillon (19,1).

"Donzy zastupuje přinejmenším francouzský venkov. Je zde velmi málo uprchlíků a také kriminality. Je to zrcadlo určitého druhu Francie, ale nikoli velkých měst," vysvětlil starosta Jean-Paul Jacob.

Témata:  Francie Marine Le Pen Emmanuel Macron volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy