Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mise OBSE po nedělním incidentu pozastavila hlídky na Luhansku, ale mandát plní dál

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Kyjev - Pozorovatelská mise OBSE na východě Ukrajiny dnes pozastavila hlídky na povstaleckém území v Luhanské oblasti. Důvodem je nedělní incident, kdy vůz OBSE najel na území ovládaném proruskými vzbouřenci na protitankovou minu.

Exploze zabila amerického člena mise a dva další, Čecha a Němce, zranila. Tělo podle agentury TASS povstalci ještě v neděli večer předali ukrajinské straně. Život zraněných není ohrožen.

"Dnes hlídky nikam nevyjíždějí. Jestli budou pracovat zítra, se zatím neví," citovala agentura separatistů LuhanskInformCentr LIC vyjádření nejmenovaného zdroje z OBSE.

Šéf pozorovatelů Ertugrul Apakan v dnes zveřejněném prohlášení zdůraznil, že mise přes tento nešťastný incident bude v práci pokračovat. "Bez ohledu na tuto tragédii jsme odhodláni dál plnit svůj mandát a přispívat k zajištění míru pro lid Ukrajiny," citoval list Ukrajnska pravda z textu.

O nutnosti pokračovat v misi OBSE na východě Ukrajiny dnes ve Vídni hovořil i aktuální předseda organizace, rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz. "Byl to tragický den pro nás všechny, je však třeba poznamenat, že jsme vždy o riziku věděli a bylo jasné, že tato mise není jen vážná, ale i nebezpečná. Teď děláme vše pro pečlivé vyšetření (výbuchu)," řekl šéf rakouské diplomacie rozhlasové stanici Ö1.

Témata:  OBSE Ukrajinská krize Luhanská lidová republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy