Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napjatá nálada na Lesbosu: Uprchlíci začali držet hladovku, stěžují si na pomalé azylové řízení

uprchlíci, ilustrační fotografie
uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Atény - 12 syrských migrantů kurdského původu drží uprchlickém táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos hladovku. Chtějí tak upozornit na dlouhé vyřizování svých žádostí o azyl.

Žádosti narazily v prvním stupni azylového procesu na odmítnutí. Ve druhém stupni trvá jejich posuzování několik měsíců. Hladovkáři zabalení do dek vyčkávají od pátku před kanceláří azylového úřadu v táboře Moria.

Moria je častým dějištěm incidentů. V dubnu 2016 drželo v táboře hladovku 70 pákistánských uprchlíků, kteří nechtěli být vráceni do Turecka na základě tehdy uzavřené dohody Evropské unie s Ankarou.

Loni koncem října zapálili migranti kontejnery azylového úřadu Evropské unie EASO. V listopadu pak běženci podpálili celý tábor.

Země EU slíbily Aténám pomoc s registrací i převzetí tisíců migrantů, na začátku letošního roku bylo ale přemístěno do jiných zemí unie jen asi 12 procent lidí.

Témata:  uprchlíci Řecko uprchlické tábory

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy