Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko si stěžuje: EU nám slíbila na uprchlíky 3 miliardy eur, ale poslala jen asi čtvrtinu

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Turecko se dnes opět navezlo do Evropské unie kvůli penězům na uprchlíky. Brusel prý poslal jen 790 milionů eur z přislíbených tří miliard eur (přibližně 80,4 miliardy Kč), které byly domluveny v rámci dohody z jara 2016.

V Ankaře to dnes podle agentury Reuters řekl mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin. Také sdělil, že napjaté vztahy mezi Tureckem a EU se mohou zlepšit, pokud unie naplní podmínky dohody, která vedla k omezení přílivu migrantů z Turecka do Evropy.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle Kalina zažádá o návrat do vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), kterou založil, ale v níž musel přerušit členství, protože stará ústava vyžadovala nadstranického prezidenta.

Toto pravidlo nyní zrušily ústavní změny schválené v referendu z 16. dubna. Erdogan o obnovení příslušnosti k AKP požádá poté, co volební komise zveřejní konečné výsledky referenda.

Erdogan v polovině května přijede na pozvání amerického prezidenta Donalda Trumpa do Bílého domu. Jednání se zaměří na situaci v Sýrii, Iráku a na vydání islámského duchovního Fethullaha Gülena. Tento někdejší Erdoganův spojenec žije v USA a Ankara ho viní ze zosnování loňského zmařeného pokusu o puč.

Témata:  Turecko uprchlíci EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy