Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předseda Evropského židovského kongresu: Úspěch Le Penové je politováníhodný

Marine Le Penová
Marine Le Penová
Foto: marinelepen.fr

Paříž - Politování nad úspěchem vůdkyně francouzské krajní pravice Marine Le Penové v nedělním prvním kole francouzských prezidentských voleb dnes vyjádřil šéf Evropského židovského kongresu Moše Kantor.

Le Penová získala v neděli 21,5 procenta hlasů a 7. května se střetne v rozhodujícím duelu o Elysejský palác s centristou Emmanuelem Macronem, který obdržel 23,8 procenta.

Kantor v projevu k uctění památky obětí holokaustu označil šéfku Národní fronty za „nebezpečnou" a dodal, že „ je nesmírně politováníhodné, že více než pětina francouzských voličů hlasovala pro Le Penovou".

Dle agentury AP zástupce Židů upozornil, že nedávná vyjádření osmačtyřicetileté političky ohledně holokaustu ji činí „neméně nebezpečnou", než jejího otce a předchůdce v čele Národní fronty, který holokaust otevřeně popíral, což se jeho dcera snaží zakrývat.

Narážel tak na slova Le Penová z počátku dubna. Tehdy popřela, že by Francie nesla odpovědnost za deportace více než 13.000 Židů z pařížském velodromu do nacistických táborů smrti. "Myslím, že Francie není odpovědná za Vel d'Hiv," uvedla Le Penová v neděli s odkazem na zátah francouzských četníků, při kterém bylo v červenci 1942 zadrženo na 13.000 Židů. Úřady soustředily zadržené lidi na cyklistickém stadionu Vélodrome d'Hiver, běžně známém pod zkratkou Vel d'Hiv, odkud pak byli deportováni do nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Akci si objednala německá okupační správa.

Témata:  Marine Le Pen židé volby ve Francii 1 Francie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy