Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politické zemětřesení? Le Penová odešla z čela NF. Fillon nepovede republikány do voleb

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Poražený kandidát tradiční francouzské pravice v prvním kole prezidentských voleb François Fillon dnes připustil, že nemá legitimitu, aby vedl republikány v červnových parlamentních volbách. Také úspěšná kandidátka Marine Le Penová ohlásila, že dočasně pozastavuje své působení v roli šéfky krajně pravicové Národní fronty.

Fillon před ostatními lídry své strany vyzval k zachování jednoty pravicového tábora, aby se „nerozptýlil v předvolebních kombinacích". Podle agentury AP zřejmě jde o varování pro některé politiky, kteří mohou být v pokušení přidat se k centristickému kandidátovi na prezidenta Emmanueli Macronovi.

Jeho kampani ublížil skandál kolem zaměstnávání nejbližších příbuzných za peníze daňových poplatníků. Z klání o Elysejský palác vypadl, když v neděli skončil třetí, za Macronem a vůdkyní krajní pravice Marine Le Penovou. Sám uvedl, že 7. května bude hlasovat pro Macrona, aby se pokusit zabránit Le Penové vyhrát.

Můžeme vyhrát, ujišťuje Le Penová 

Le Penová dnes naopak ujišťovala voliče, že z ní nemusí mít strach a že by jí ve finále měli dát přednost před Macronem, který v neděli Le Penovou porazil 24,01 ku 21,30 procentům hlasů. „Blížíme se k rozhodujícímu okamžiku. Vždy jsem věřila, že prezident je prezidentem všech Francouzů a že má sjednocovat všechny Francouze. Ale je třeba přejít od slov k činům. Rozhodla jsem se dnes večer, že jako předsedkyně Národní fronty nastoupím dovolenou. Od teď nejsem předsedkyní Národní fronty. Budu nad stranickým uvažováním," řekla Le Penová v televizním rozhovoru.

Macron je podle Le Penové člověk dosluhujícího a velice nepopulárního prezidenta Françoise Hollandea. „Jakou projevil odvahu? Kráčí po rudém koberci za lichocení tisku a s podporou všech kmotrovských sil. Výběr je jasný: Buď Francie, anebo zmizí ta Francie, kterou Francouzi milují," prohlásila reprezentantka krajní pravice.

„Francouzi by se mne neměli bát, ani mého projektu, ale spíše programu a osobnosti Macrona," řekla a obvinila svého soupeře, že je stoupencem divoké globalizace, otevření pracovního trhu, masivní imigrace, ale ve svém programu nemá ani zmínku o lásce k Francii.

Postěžovala si také na to, že nynější systém ji ustavičně přeměňuje v karikaturu. „My jsme ti, co více a lépe brání demokracii. Žádný z mých kroků se neuskuteční bez lidí či proti lidem. Jedině já sama mohu zaručit ochranu Francouzů... Musíme se znovu vyzbrojit proti globalizaci a proti nezákonné konkurenci," uvedla

Rozhodující duel o Elysejský palác se odehraje 7. května. Průzkumy slibují Macronovi vítězství přinejmenším poměrem 60 ku 40 procentům.

Témata:  Marine Le Pen Francie François Fillon

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy