Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jde do tuhého: V Bílém domě proběhne velká porada o KLDR se členy Senátu

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Americká vláda uspořádá ve středu neobvyklou konzultaci věnovanou situaci v Severní Koreji. Do Bílého domu bylo pozváno všech sto členů Senátu amerického Kongresu, kteří vyslechnou informaci ministra zahraničí Rexe Tillersona, ministra obrany Jima Mattise, šéfa zpravodajských služeb Dana Coatese a předsedy sboru náčelníků štábů Josepha Dunforda. V pondělí to oznámil mluvčí Bílého domu Sean Spicer.

Vládní činitelé se obvykle k podobným schůzkám scházejí se senátory v uzavřených prostorách Kongresu, svolání schůzky do Bílého domu je výjimečné, napsala agentura Reuters. Obvyklá není ani účast čtyř tak vysoce postavených státních činitelů.

Scénář schůzky má být podle amerických poslanců signálem do Pchjongjangu, že Washington své výroky o přitvrzení politiky vůči KLDR myslí vážně.

Spojené státy dávají najevo rostoucí znepokojení z raketových a jaderných testů severokorejského režimu. Prezident Donald Trump v pondělí v projevu ke členům Rady bezpečnosti OSN řekl, že nynější stav věcí je nepřijatelný a rada musí být připravena zavést vůči KLDR nové sankce. Podle republikánského senátora Lindseye Grahama by ve středu vláda měla oznámit, kde leží nepřekročitelná "červená čára", pokud pro USA nějaká existuje.

Podobné setkání prý Bílý dům připravuje i pro členy Sněmovny reprezentantů.

Témata:  Severní Korea Donald Trump Bílý dům USA USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy