Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jde o provokaci a cynický čin. Moskva ostře okomentovala smrt amerického člena mise OBSE na Ukrajině

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva – V neděli na území ovládaném východoukrajinskými separatisty zemřel Američan patřící k pozorovatelské misi Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Obrněný vůz, ve kterém jel on a další členové mise, najel na minu. Ruské ministerstvo zahraničí smrt muže označil za „provokaci“.

Exploze podle OBSE zabila amerického člena mise. Dva další členové, včetně českého pozorovatele, byli převezeni do nemocnice k dalšímu vyšetření. Speciální monitorovací mise OBSE má v Donbasu dohlížet na klid zbraní, který oběma bojujícím stranám ukládají minské mírové dohody. Členy mise jsou neozbrojení civilisté a zástupci členských států OBSE. 

Ruské ministerstvo uvedlo, že smrt člena OBSE na východní Ukrajině je „provokace“, která má ohrozit mírový proces. V tiskové zprávě ministerstvo zahraničí označilo útok za „cynický čin“ zaměřený na podkopání pokračujícího příměří. 

„Je zřejmé, že zvyšující se napětí je prospěšné pro ty, kteří nemají zájem o naplňování dohod z Minsku,“ uvedlo ministerstvo. Žádné důkazy pro toto tvrzení však nepředložilo, uvedl server The Moscow Times.

Vláda USA už vyzvala Rusko, aby tlačilo na místní orgány kvůli vyšetření celého incidentu. „Tato smrt podtrhuje velmi nebezpečné podmínky, za kterých tito odvážní členové misí pracují, včetně omezeného přístupu, vyhrožování a obtěžování,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí. „Spojené státy vyzývá Rusko, aby využilo svého vlivu na separatisty, aby mohla OBSE provést úplné, transparentní a včasné vyšetřování.“

„Tento incident jasně ukázal, že je třeba, aby všechny strany - a zejména Ruskem podporované separatistické síly - okamžitě realizovaly své závazky vyplývající z dohod z Minsku,“ dodali Američané.

Povstalecké úřady vydaly po incidentu v Luhansku prohlášení, podle něhož se automobil mise „odchýlil od stanovené trasy, což mandát mise zakazuje". Povstalecká „Luhanská lidová republika" podle prohlášení doufá, že mezinárodní organizace incident „reálně posoudí".

Zpráva z odpovědnosti za výbuch obviňuje ukrajinské ozbrojené síly. „Nejednou jsme mezinárodní pozorovatele varovali před možnými provokacemi ze strany ukrajinské armády a před aktivitami diverzních a výzvědných skupin poblíž linie příměří," uvádí se ve zprávě luhanských povstalců. Podle povstalecké policie je ukrajinská diverze „hlavní vyšetřovací verzí".

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize OBSE Rusko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy