Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První část protiraketového štítu THAAD dorazila na místo svého určení na jihovýchodě Jižní Koreje

Vyspělý americký protiraketový štít THAAD
Vyspělý americký protiraketový štít THAAD
Foto: mda.mil

Soul - O rozmístění protiraketového štítu THAAD v únoru jednal v Soulu na své první zahraniční cestě ve funkci americký ministr obrany James Mattis. Kontejnery s první částí systému nyní dorazily na místo svého určení na základně na jihovýchodě Jižní Koreje. Štít by měl být hotový do roka.

Uvedla to dnes jihokorejská tisková agentura Jonhap. Oznámení přišlo pouhý den poté, co Severní Korea uspořádala u příležitosti 85. výročí založení své armády rozsáhlé vojenské cvičení s ostrými střelbami.

Části systému dorazily do provincie Kjongsang pukdo na jihovýchodě země. Jednat by se mělo o šest odpalovacích zařízení, několik protiraketových střel a nejméně jeden radar. Na místo určení dorazilo šest nákladních vozů. Proti jejich příjezdu protestovalo několik lidí.

Proti záměru vybudovat protiraketový štít na jihokorejském území protestovaly Čína a Rusko, které již dříve varovaly, že přijmou blíže neupřesněná protiopatření. Mattis ale prohlásil, že žádná jiná země si nemusí kvůli štítu THAAD dělat obavy.

Se Severní Koreou, proti které je THAAD namířen, je Jižní Korea od korejské války z let 1950 až 1953 technicky ve válečném stavu, protože konflikt nebyl ukončen řádnou mírovou dohodou.

Témata:  Jižní Korea USA U.S. ARMY protiraketový štít THAAD

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy