Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínská flotila se rozrostla: Peking na moře spustil svou druhou letadlovou loď

Čínská armáda, ilustrační foto
Čínská armáda, ilustrační foto
Foto: China Military

Peking - Čína dnes spustila na vodu svou druhou letadlovou loď, která je zároveň první, již sama postavila. Její stavba začala v roce 2014, předloni Peking potvrdil její existenci. Oficiálně by měla začít sloužit v roce 2020.

Letadlovou loď Čína spustila na vodu v době zvýšeného napětí na Korejském poloostrově a v době trvajícího sporu o ostrovy v Jihočínském moři, kterým vedou významné námořní trasy a kde se pravděpodobně skrývají bohatá naleziště ropy.

Loď, která se podle některých zdrojů bude jmenovat jako čínská provincie Šan-tung, vznikla v přístavu Ta-lien na severovýchodě země. Jedná se o první letadlovou loď navrženou a stavěnou přímo v Číně. Její spuštění na vodu následuje po nedělním 68. výročí založení čínského námořnictva.

Svou první letadlovou loď Liao-ning zařadila čínská armáda do aktivní služby v září 2012 a loni v listopadu ji označila za bojeschopnou. Toto 300 metrů dlouhé plavidlo získala úpravou staré sovětské letadlové lodi Varjag, zakoupené v roce 1998 od Ukrajiny bez motorů, navigace a zbrojního vybavení.

Témata:  Čína Čínská lidová osvobozenecká armáda Šan-tung

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy