Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústavními změnami si Turecko zavírá cestu do EU, zní z Bruselu. Podle Erdogana jde o islamofobii

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel/Ankara - Turecký nejvyšší správní soud se odmítl zabývat stížností největší opoziční strany - Lidové republikánské strany (CHP), která napadla regulérnost ústavního referenda posilujícího moc prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Nizozemská europoslankyně Kati Piriová, která působí v EP jako zpravodajka pro Turecko, dnes uvedla, že si Ankara zavře dveře pro vstup do Evropské unie, pokud zavede ústavní změny.

V tureckém referendu z poloviny dubna zvítězili s 51,4 procenty zastánci změny parlamentního systému na systém prezidentský. O rozšíření svých pravomocí usiloval především Erdogan, kterému nová ústava umožní také obnovit členství ve vládní Straně spravedlnosti a rozvoje (AKP).

Piriová dnes prohlásila, že zavede-li Erdogan všechny navrhované ústavní změny, měla by EU formálně pozastavit přístupové rozhovory s Tureckem. "Turecko se s takovou ústavou nemůže stát členem EU a nemá smysl pokračovat v diskusi o přistoupení," řekla Piriová před zahájením parlamentní debaty o Turecku.

EP už loni přijal nezávazné usnesení, které doporučuje zmrazit přístupová jednání kvůli postupu Ankary proti údajným účastníkům nezdařeného puče. Usnesení ale také počítá s možností rozhovory EU s Tureckem obnovit.

K debatě o možném pozastavení přístupových rozhovorů s Tureckem vyzval v pondělí eurokomisař pro rozšíření Johannes Hahn. Mělo by se o tom podle něj jednat na páteční schůzce ministrů zahraničí zemí EU na Maltě.

Erdogan v rozhovoru s Reuters řekl, že považuje za závažné, že se v "Evropě šíří islamofobie". "EU zavírá Turecku své dveře, zatímco Turecko dveře nezavírá nikomu. Nebude-li jednat upřímně, budeme muset najít řešení. Nač čekat déle," řekl prezident.

Zopakoval, co už řekl v minulosti, totiž, že Turecko může uspořádat podobné hlasování o členství v EU, jako bylo to v Británii. Podle Erdogana "brexit zajistil Británii klid v duši a země teď může směřovat k nové budoucnosti".

Témata:  EU Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy