Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EK se s Maďarskem nemazlí: Zahájila řízení kvůli zákonu o vysokých školách

Maďarsko
Maďarsko
Foto: Pixabay

Brusel - Evropská komise zahájila s Maďarskem řízení, které může skončit až před unijním soudem. Důvodem je kontroverzní zákon o vysokých školách, který nedávno schválila vláda Viktora Orbána a následně schválil parlament. Nařízení je prý namířeno proti Středoevropské univerzitě, respektive jejímu zakladateli Georgi Sorosovi. Budapešť má nyní měsíc na odpověď.

Rektor CEU Michael Ignatieff vystoupil v úterý v europarlamentu, kde unii vyzval k podpoře boje proti zákonu. Už v pondělí se s ním setkal první místopředseda komise Frans Timmermans a bavili se o "aktuálním politickém a právním vývoji v souvislosti s CEU".

Místopředseda eurokomise Valdis Dombrovskis upozornil, že experti komise dál pečlivě prověřují také maďarská azylová pravidla a zákon o nevládních organizacích.

Podle názoru komise, která v tomto smyslu poslala do Budapešti formální žádost o vysvětlení, není maďarský zákon v souladu se základními tržními svobodami unie, především se svobodou nabízet a zakládat služby a také s akademickými svobodami a právem na vzdělávání.

Žádost o vysvětlení je prvním stupněm standardního postupu komise v případech, že zjistí nesoulad určité právní normy některé z členských zemí EU s unijním právem.

Evropská komise dnes plánuje také reagovat na kampaň maďarské vlády s názvem "Zastavme Brusel!", reagovat hodlá na "faktické omyly a vysoce zavádějící tvrzení".

Témata:  Maďarsko EU Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

9. května 2024 21:02

Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset, řekl Netanjahu

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy