Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Abe jedná s Putinem v Kremlu, průlom v územním sporu se ale nečeká

Šinzó Abe, japonský politik a předseda vlády.
Šinzó Abe, japonský politik a předseda vlády.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes v Kremlu jedná s japonským premiérem. Vztahy obou zemí komplikuje fakt, že od druhé světové války neuzavřely mírovou smlouvu. Tokio a Moskva se také přou o část Kurilských ostrovů.

Ruský prezident při uvítání premiéra s uspokojením konstatoval, že rozvoj vztahů postupuje vpřed. Šinzó Abe dal najevo, že chce mluvit hlavně o uzavření mírové smlouvy.

Japonsko je podle Putina pro Rusko "dobrý soused a perspektivní partner". Ruský prezident očekává, že jeho dnešní jednání s Abem obohatí vzájemné vztahy o "nové plody", napsala agentura TASS.

Rusko a Japonsko od války rozděluje spor o jihokurilské ostrovy, které obsadila Rudá armáda, ale nárokuje si je Japonsko. Ruští komentátoři výraznější pokrok ani tentokrát nečekají. Za hlavní oblast jednání označují hospodářskou spolupráci včetně programů na podporu turistiky a rybolovu na sporných ostrovech.

Důležitým tématem bude podle moskevského rozhlasu i Severní Korea. Japonsko dává najevo krajní znepokojení z pokračujících raketových testů Pchjongjangu a ochranu hledá ve vojenské spolupráci s USA. Moskva kroky KLDR také odsuzuje, ale varuje před "unáhlenými kroky".

Témata:  Vladimír Putin Šinzó Abe Rusko Japonsko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy