reklama

Japonští občané budou mít jen 10 minut k přípravě na útok severokorejskými balistickými střelami, varují podle serveru The Independent japonské orgány. V případě útoku radí dokument zveřejněný orgány civilní ochrany lidem najít si nejsilnější možnou betonovou budovu nebo se ukrýt do podzemí. Pak by se měli schovat pod stoly a držet se dál od oken.

Balistické raketě by pravděpodobně trvalo asi jen 10 minut, než by překonala vzdálenost 1600 km z odpalovací rampy v Severní Koreji do Okinawy, uvedly úřady s odkazem na dřívější testy provedené KLDR.

Varování přichází ve chvíli, kdy vzrostlo napětí mezi Severní Koreou, jejími asijskými sousedy a  USA do kritických výšin. Komunistická režim v nedávno době vystřelil čtyři balistické střely, z nichž tři přistály v  japonské  výlučné ekonomické zóně v Japonském moři - jen kousek od pobřeží země.

Jak se ukazuje, lidé opravdu začínají mít obavy. Jak píše The Independent, ukázalo se, že web civilní obrany země zaznamenal v prvních 23 dní měsíce dubna 5,7 milionu návštěvníků - což je než 14krát více než bylo běžné v jiných měsících. Pod zvýšenou kontrolu se také dostal japonský systém včasného varování, který vydává občanům výstrahu před raketovým útokem přes reproduktory a telefony.

Již v roce 1998 Severní Korea prokázala, že její rakety jsou schopné dosáhnout Japonska. Japonská vláda už instruovala místní úřady v tom, co by měly dělat, když raketa dopadne v dané oblasti, a nutí je provádět evakuační cvičení.