Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O budoucnosti dohody NAFTA začneme vrzy jednat, slíbil Trump

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes představil své plány týkající se Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA). Podle něj Spojené státy, Kanada a Mexiko již brzy začnou jednat o její úpravě.

Trump uvedl, že pokud pro USA nedosáhne spravedlivého ujednání, tak dohodu vypoví. Během prezidentské kampaně opakovaně označoval dohodu NAFTA za nevýhodnou pro USA a slíbil, že ji zruší.

Teď říká, že po diskusích s představiteli Mexika a Kanady, kteří si zachování dohody přejí, názor změnil. „Místo zrušení dohody NAFTA, což by bylo pro systém velkým šokem, vyjednáme nové podmínky," citovala jeho slova agentura Reuters.

Kanadský premiér Justin Trudeau dnes řekl, že ve středu s Trumpem telefonoval a vyzval ho, aby USA dohodu nevypovídaly, protože zrušení dohody NAFTA by bylo velice bolestivým krokem.

Na dohodu NAFTA podle Trumpa USA doplácejí ztrátou pracovních míst, které se přesunuly do Mexika s levnější pracovní silou. NAFTA není jediným ujednáním, proti kterému Trump vystupuje. Krátce po nástupu do funkce podepsal prezident exekutivní příkaz o odchodu Spojených států z Transpacifického partnerství (TPP).

Témata:  Donald Trump USA Kanada Justin Trudeau Mexiko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy