Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čtvrtletní zisk a tržby majitele Googlu vzrostly o 29 procent

Logo společnosti Google
Logo společnosti Google
Foto: Adam Mráček / INCORP images

San Francisco - Čistý zisk americké společnosti Alphabet, která je majitelem gigantu Google, v prvním čtvrtletí stoupl o 29 procent na 5,43 miliardy dolarů (135 miliard Kč). Zisk v přepočtu na akcii dosáhl 7,73 dolaru. Tento ukazatel překonal o zhruba 40 centů průměrný odhad analytiků.

Konsolidované tržby Alphabetu se v meziročním srovnání zvýšily o 22 procent na 24,75 miliardy USD. Výrazně se zvýšily i tržby, které podpořil prudký vzestup příjmů z reklam pro mobilní telefony a na videoservisu YouTube. Výnosy v tomto segmentu vyskočily o 19 procent na 21,4 miliardy USD.

Skupina bojuje o lukrativní výnosy z reklam pro mobilní telefony se sociální sítí Facebook. Na světovém trhu reklam při vyhledávání by měl Google letos zvýšit svůj podíl na 61,6 procenta z loňských 60,6 procenta, předpověděla výzkumná firma eMarketer.

Google dokončil svou reorganizaci do nového holdingu Alphabet předloni v říjnu. V rámci reorganizace se některé projekty jako autonomní automobily vydělily do samostatných firem a Alphabet se stal jejich mateřskou firmou.

Témata:  Google Alphabet ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy