Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin nedokáže ustát pravdu. Obnovme nástroje informační války,navrhuje historik

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

MAGAZÍN - Nelze vždy vyhrát. Poté, co Vladimir Putin úspěšně ovlivnil loňské prezidentské volby v USA - v tom smyslu, že napomohl zvolení Donalda Trumpa, byť ten nyní nerealizuje takovou politiku, v jakou Putin doufal - ruský prezident vyvinul podobné úsilí, aby za pomoci dezinformací ovlivnil i francouzské volby, ale bez úspěchu, konstatuje Max Boot. Vojenský historik a analytik problém rozebral v komentáři pro server Commentary Magazine.

Nezastavitelná záplava dezinformací

V prvním kole francouzských prezidentských voleb jediný protiputinovský kandidát Emmanuel Macron za sebou nechal své tři protputinovské soupeře -  Francoise Fillona, Jeana-Luca Melenchona i Marine Le Penovou, připomíná Boot. Varuje však, že před rozhodujícím kláním Macrona a Le Penové, které proběhne 7. května, má Rusko stále čas sáhnout do repertoáru svých triků.

Během prvního kola volby Ruskem řízený propagandistický aparát přešel do plně antimacronovského módu, podobně jako byl o rok předtím v módu anticlintonovském, deklaruje historik. Dodává, že ve skutečnosti se stejná skupina ruských zpravodajců pod krycím názvem Nobl nedvěd, která se loni nabourala do počítačů vedení americké Demokratické strany, pokusila proniknout i do počítačů Macronovy kampaně.

Macronův tým tvrdí, že jejich zabezpečení bylo natolik silné, aby kremelské kybernetické útočníky odrazilo, poukazuje expert. Doplňuje, že Macron však prakticky nemůže zastavit záplavu dezinformací, kterou ruský propagandistický aparát chrlí do vysílání a na internet. Server Sputinik News například tvrdí, že Macrona podporuje "bohatá homosexuální lobby" a kandidát je loajální americkým bankám, uvádí Boot.

"Nepříliš skrývaná narážka zní, že Macron, který má za ženu svou bývalou středoškolskou učitelku, je gay," píše odborník. Podkládá otázku, zda tato fáma může napáchat výraznější škody v momentě, kdy homofobie na Západě mizí, ale zdůrazňuje, že Macronovi oponenti si to evidentně myslí.

Tento příběh je jednoduše spojitelný s Moskvou, byť u dalších to je těžší, konstatuje Boot. Odkazuje na internetové jiné fámy, například že Macrona - paradoxně údajného homosexuála -preferuje Saudská Arábie, údajnou existenci Macronových tajných zahraničních kont či tvrzení o údajném drtivém vítězství oficiálně čtvrtého Melanchona, a tedy o manipulaci s výsledky.

Tyto dezinformace o francouzských volbách přitom často pocházejí od stejných internetových trollů, kteří loni šířili falešné zprávy s cílem poškodit Hillary Clintonovou, podotýká analytik. Očekává, že mnoho z nich brzy zaměří svou pozornost na Německo, kde mají 24. září proběhnout parlamentní volby.

Agenti Kreml, nikoliv novináři

"Zásah Rusů do francouzských voleb podtrhuje, jak nutné je odhalit všechny jejich machinace v Americe, jinak budou nadále manipulovat se západní politikou," píše historik. Soudí, že situace ukazuje také potřebu důraznější západní reakce.

Macronův volební tým se již pomstil symbolickým, ale dle analytika vítaným způsobem, když odmítl vydat tiskovou akreditaci představitelům RT, ruského satelitního televizního propagandistického kanálu. "Je nutností přestat zacházet s RT jako s legitimním novinářským zdrojem. Je to nástroj v kremelské informační válce, který má podkopávat západní demokracie a oslabovat jejich solidaritu tváří v tvář ruské hrozbě," deklaruje Boot. Dodává, že představitelé RT by se měli registrovat jako zahraniční lobbisté a mělo by se s nimi zacházet jako s agenty Kremlu.    

"Navíc, jak jsem již dříve psal, Západ se potřebuje bránit aktivněji, aby dostal své poselství k utiskované ruské populaci," uvádí historik. Navrhuje obnovení nástrojů informační války, jakou byla americká Informační agentura, kterou Spojené státy používaly během studené války, a tím nechat Putina ochutnat jeho vlastní medicínu.

Američtí informační válečníci si podle Boota na rozdíl od těch ruských nemusejí vymýšlet žádná fakta. "Putin nedokáže ustát pravdu," uzavírá expert.

Témata:  Rusko Vladimír Putin Francie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy