Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepřesné průzkumy v USA? Příznivci Trumpa se styděla přiznat, že ho budou volit

Donald Trump a Hillary Clintonová
Donald Trump a Hillary Clintonová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Podle průzkumu mezi voliči Donalda Trumpa by americký prezident neměl tolik psát na sociální síť twitter. Drtivá většina jeho voličů mu však zůstává věrná. Z průzkumu vyplynulo, že mnozí z nich se však za Trumpovu volbu na veřejnosti stydí.

Americký prezident Donald Trump má za sebou 100 dní v úřadě. Na základě průzkumu, který si nechala udělat Univerzita ve Virginii, je patrné, že to bylo sto dnů úspěšných. Průzkum zkoumal otázku, zda voliči Trumpa z prezidentské volby loni na podzim stále stojí za svým prezidentem. Výsledek ukázal, že ano.

Celých 93 procent Trumpových voličů schvaluje a podporuje kroky amerického prezidenta. Zbylých 7 procent voličů již dnes s kroky Trumpa nesouhlasí. "Trumpovi voliči jsou extrémně loajální a podporují stále téhož, komu loni v listopadu vhodili hlas," uvedl Republikánský spolu-organizátor šetření Glen Bolger. "Všechny kontroverze, vše, co čtete v médiích o tom, jak jsou jeho kroky chaotické, jak jsou jeho opatření protichůdná - to voliči nevidí,“ dodává pro server Politico.

Voličům imponuje, že Trump koná

Trumpovi voliči nejvíc oceňují, že jejich prezident koná. Že nezůstává jenom u rétoriky, ale ihned “bouchne do stolu“ a jedná. Ač vypadá hodnota 93 procent jako velká podpora Trumpa, výzkum sestával z různých možností odpovědí. Z 93 procent tak 51 procent Trumpovy kroky „spíše schvaluje,“ mezi odpůrci jeho kroků je celých 42 procent respondentů, kteří jeho kroky „silně neschvalují“.

Šanci mu dávají i někteří voliči, kteří například v minulých volbách volili Baracka Obamu. „Prezident je v úřadě v podstatě jen pár měsíců, s úřadem se teprve sžívá. Počkám a uvidím, co bude opravdu schopen splnit,“ dává mu šanci jeden z respondentů.

Příznivci Trumpa se stydí přiznat, že ho volili

Z výzkumu vyplynula i data o tom, zda dávají Trumpovi voliči veřejnosti najevo, že ho volili. Skoro třetina voličů, 27 procent, potvrdila, že se před volbami zdráhali veřejně říci, že hodlají hlasovat právě pro Trumpa. A celých 15 procent se za svou volbu „stydí“ i dnes. To může být důvodem, proč předvolební průzkumy favorizovaly Hillary Clintonovou, která skončila druhá.

Podle jedné respondentky bylo těžké přiznat okolí, že se chystá volit Trumpa. Důvodem bylo především to, že se pohybovala v prostředí více ras. A některé výroky Trumpa byly vnímány jako rasistické.

Twitter Američany spíše popuzuje

Vnímání prezidenta Trumpa v očích jeho voličů nemění ani média a kritický tisk. Většina jeho voličů totiž zastává vůči médiím velmi podezíravý přístup. Celých 88 procent jeho voličů souhlasí s Trumpovým výrokem, že zpravodajská média jsou nepřítelem amerického lidu. Jeho voličům se však překvapivě nelíbí jiná věc – Trumpovo „twittování“. 45 procent dotázaných se neztotožňuje s jeho příspěvky na sociální síti twitter.

Témata:  Donald Trump Hillary Clintonová USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy