Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový předseda Národní fronty po pár dnech rezignoval. Vaz mu zlomil starý rozhovor

Marine Le Penová
Marine Le Penová
Foto: marinelepen.fr

Paříž - Předsedkyně Národní fronty (FN) a prezidentská kandidátka Marine Le Penová v pondělí oznámila, že dočasně pozastavuje své působení v čele strany, aby mohla být nadstranická. Prozatímní lídr nacionalistické partaje Jean-François Jalkh dlouho nevydržel, dnes se vzdal své funkce.

Jalkhovi se staly osudným výroky z rozhovoru z roku 2000, v němž vyjádřil pochybnost o existenci plynových komor v nacistických vyhlazovacích táborech. Nasazení cyklonu B v nich je podle jeho tehdejšího prohlášení technicky nemožné.

Podle místopředsedy FN Luise Aliota nyní krajně pravicovou stranu povede další místopředseda Steeve Briois, zatímco Jalkh se bude věnovat očištění svého jména. Popírání holokaustu je ve Francii trestným činem.

Le Penová se v posledních letech usilovně snažila zbavit Národní frontu nálepky antisemitské strany, kterou politické uskupení dostalo kvůli výrokům svého někdejšího předsedy Jeana-Marieho Le Pena. Otce současné prezidentské kandidátky ze strany kvůli antisemitským výrokům dokonce vyloučili.

Sama Le Penová ale 9. dubna popřela, že by Francie nesla odpovědnost za deportace více než 13.000 Židů z pařížského velodromu do nacistických táborů smrti v roce 1942. Macron dnes navštíví Oradour-sur-Glane, jehož více než 600 obyvatel nacisté v roce 1944 vyvraždili.

Témata:  Marine Le Pen Národní fronta holocaust

Aktuálně se děje

18. května 2024 11:31

Počasí: Meteorologové varují před bouřkami, hrozí v sobotu i v neděli

V Česku hrozí během probíhajícího víkendu výskyt bouřek. Meteorologové upozornili, že ačkoliv se to stává málokdy, tak předpověď na neděli je jasnější, než na sobotu. Bouřky každopádně hrozí dnes i zítra.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy