Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

SPD dochází dech? CDU/CSU dominuje poslednímu průzkumu, efekt Schulz opadá

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Berlín - Podzimní parlamentní volby v Německu patrně nebudou tak napínavé, jak se ještě nedávno očekávalo. CDU/CSU v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou by nyní volilo 37 procent občanů, zatímco sociální demokracii (SPD) procent 29.

Sociální demokracie (SPD) se po lednové nominaci Martina Schulze na kancléře v průzkumech na CDU/CSU rychle dotáhla a v některých ji dokonce překonala. V posledních týdnech se ale preference po euforii, kterou dokázal Schulz vzbudit, postupně vrací do zaběhlých kolejí.

Kdyby mohli občané spolkové republiky volit kancléře přímo, vyslovili by se spíše pro Merkelovou (50 procent) než pro Schulze (37 procent). Ukázal to aktuální průzkum pro veřejnoprávní televizi ZDF. Ještě v únoru přitom Schulz nad Merkelovou v tomto srovnání vedl.

Do parlamentu by se dostala také Alternativa pro Německo s osmi procenty hlasů. AfD v posledních měsících v preferencích výrazně ztratila. Jedním z důvodů může být i to, že si 75 procent Němců myslí, že se strana nedostatečně distancuje od pravicových extremistů. Levice by si přišla na devět procent, Zelení na osm a svobodní demokraté na šest.

Témata:  Německo volby v Německu Konzervativní unie CDU/CSU Angela Merkelová Martin Schulz Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy