Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Albánským prezidentem se stal Metu, zvolen byl až ve čtvrtém kole

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Tirana – Albánie má nového prezidenta. Tamní parlament dnes zvolil do čela země svého předsedu Ilira Metu. Meta byl zvolen ve čtvrtém kole hlasování. Předchozí tři kola byla neúspěšná, jelikož nebyl kvůli bojkotu hlasování ze strany opozice nominován žádný kandidát. 

Pro Metu hlasovalo 87 ze 140 zákonodárců. K úspěchu mu přitom stačila nadpoloviční většina hlasů. Do úřadu nastoupí v červenci, píše agentura AP. Mandát prezidenta, který má spíše reprezentativní úlohu, je pětiletý a jednomu člověku může být svěřen nejvýš dvakrát.

Strany vládní koalice po předchozích neúspěšných kolech doufaly, že se s opozicí na jednotném kanditátovi dohodnou. Kandidaturu Mety nakonec po neúspěšném třetím kole hlasování ve čtvrtek navrhlo jeho Socialistické hnutí za integraci, které je součástí vládní koalice. Nominaci následně podpořila vládnoucí socialistická strany premiéra Ediho Ramy.

Volba formálně nejvyššího představitele státu může být v Albánii až pětikolová. V prvních třech kolech musí vítěz získat podporu nejméně tří pětin ze všech 140 poslanců. V dalších dvou kolech stačí k vítězství hlasy nadpoloviční většiny zákonodárců.

Témata:  Albánie lidé

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy