Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaderná válka s Putinem? Když do ní vstoupíte, srovnáme vás se zemí, zní z Ruska

Výbuch atomové bomby
Výbuch atomové bomby
Foto: Pixabay

Londýn/Moskva - Británie by byla "doslova smetena", pokud vstoupila do jaderné války s Vladimirem Putinem, varuje ruský senátor Franc Klincevič. Podle serveru Daily Mail tímto ostrým prohlášením reagoval na slova britského ministra obrany Michaela Fallona.

Fallon prohlásil, že „jsme dali jasně najevo, že v těch nejextrémnějších podmínkách nelze vyloučit použití jaderných zbraní jako prvního úderu“. Tato slova byla pronesena v rámci volebního sporu s vůdcem labouristů Jeremym Corbynem o strategických silách země.

Vysoce postavený ruský politik ale tvrdí, že pokud Británie zahájí preventivní útok na nepřátelskou zemi držící jaderné zbraně, pak vzhledem k tomu, že „nemá největší území, je pravděpodobné, že bude doslova smetena protiúderem“. Další překlad jeho slov, který použila tisková agentura TASS, říká, že Británie by byla ‚srovnána se zemí v odvetném úderu“.

Podle France Klinceviče prohlášení britského ministra připomíná „prvek psychologické války“. 59letý bývalý parašutista, který sloužil v řadách sovětských vojsk v Afghánistánu, prohlásil, že Fallonův komentář je „nechutný" a zasloužil by si „tvrdou odpověď‘.

‚Myslím, že prohlášení učiněné britským ministrem obrany Michaelem Fallonem si zaslouží tvrdou odpověď a to nepřeháním. V nejlepším případě by mělo být toto tvrzení přijato jako součást psychologické války - což působí v takovém kontextu obzvláště nechutně. V opačném případě to zní opravdu špatně, protože vzniká rozumná otázka: Na koho se Velká Británie chystá preventivně použít jaderné zbraně?“ cituje z prohlášení ruského politika server Daily Mail.

Pokud prý má v úmyslu „Británie použít jaderné zbraně na nejadernou zemi, se zdá, že Angličanům nedají spát vavříny Spojených států, které shodily atomové bomby na bezbranná města Hirošimu a Nagasaki,“ rýpnul si Klincevič. „Ale tyto časy jsou pryč, stejně jako éra velikosti britského impéria."

Britský bulvární server také cituje komentář vojenského experta Konstantina Sivkova, který řekl: „Britská připravenost podniknout jaderný útok v ‚těch nejextrémnějších podmínkách‘ znamená pouze jednu věc. Jsou připraveni to udělat v každém případě, na rozdíl od Ruska.“

I on kritizovat výrok Fallona když řekl, že Británie „má poměrně vágní důvody“ pro to, aby odůvodnila první úder. „Může to být využito vojenskými dobrodruhy, kteří budou provádět preventivní jaderný útok. Je-li tomu tak, znamená to, že svět stojí na pokraji jaderné války,“ dodal ruský expert.

Témata:  Rusko Velká Británie jaderné zbraně

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy