Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropští lidovci hrozí vyloučením Fidezsu. Orbán musí přestat tlačit na univerzity, vzkazují

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Brusel - Evropská lidová strana (ELS) pohrozila, že vyloučí ze svých řad stranu Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána. Budapešť by podle ELS měla přestat vyvíjet tlak na vysoké školy financované ze zahraničí.

"Jasně jsme dnes dali najevo, že nemůžeme takové útoky v rodině ELS akceptovat," řekl předseda nejsilnější frakce v Evropském parlamentu Manfred Weber po setkání s Orbánem, které se konalo před dnešním mimořádným summitem EU v Bruselu.

Odmítl ale říci, zda maďarskému premiérovi dali na předsednictvu nějaké ultimátum. "Nyní je na něm, aby přemýšlel a doufejme, že najde dobrá řešení," řekl Weber. "Musí změnit své chování. Očekáváme to od něj," dodal.

Míč je teď podle Webera na Orbánově straně hřiště. "Pokud zareaguje řádně, pak je týmový hráč. Pokud nikoliv, bude to mít následky," pohrozil předseda parlamentní frakce ELS.

Ve středu Maďarsko dostalo od Evropské komise měsíc na vysvětlení svého nového zákona o vysokých školách, který podle komise není v souladu s unijními pravidly a svobodami. Orbán v Evropském parlamentu normu hájil a tvrzení, že je namířena proti Středoevropské univerzitě (CEU) v Budapešti, kterou založil americký miliardář maďarského původu George Soros, označil za nepodložené.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko EU

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:58

RB OSN bude hlasovat o plné členství Palestiny v OSN

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů (RB OSN) bude ve čtvrtek hlasovat o požadavku Palestinců o plné členství OSN. Pro agenturu AFP to potvrdilo několik nejmenovaných zdrojů z prostředí diplomacie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy