Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cenzura v Turecku: Přístup k Wikipedii byl dnes zablokován

Wikipedia, foto: Lane Hartwell
Wikipedia, foto: Lane Hartwell
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Ankara - Turecko zablokovalo přístup k Wikipedii. Informace přestaly být dostupné od dnešního rána, kdy o tom rozhodl turecký telekomunikační úřad.

Ministerstvo dopravy, námořních záležitostí a komunikace uvedlo, že stránky byly zablokovány, protože se staly informačním zdrojem, který slouží skupinám vedoucím kampaň proti Turecku na mezinárodní scéně.

Turecká organizace Turkey Blocks, která sleduje cenzurní zásahy na webové síti, dříve uvedla, že uživatelé se od dnešního rána nemohou připojit k žádné jazykové mutaci Wikipedie. Zákaz prozatím nevydal žádný příslušný soud, ale rozhodnutí justice se podle organizace dá očekávat v nejbližších dnech.

Agentura Anadolu rovněž uvedla, že úřady varovaly Wikipedii, aby odstranila obsah přirovnávající Turecko k teroristickým skupinám, ale ta to neučinila. Turecko také požaduje po Wikipedii, aby si otevřela v Turecku kancelář, jednala v souladu s mezinárodním právem a dodržovala rozhodnutí soudu a nebyla součástí projektu, jehož cílem je útočit na Turecko. Pokud tyto požadavky splní a závadný obsah bude odebrán, stránky budou opět přístupné.

Turecko podobně naposledy loni zasahovalo například proti sociální síti Twitter a videoportálu YouTube s cílem bránit v šíření kritiky prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

V Turecku přituhuje od loňského pokusu o vojenský puč. Vláda po něm zahájila rozsáhlé čistky v armádě a státní správě, o práci tak přišlo více než 125.000 lidí, včetně soudců a učitelů. Zatčeno bylo na 40.000 osob. Ve vazbě skončili také novináři a opoziční poslanci, které vláda viní z podpory teroristické organizace, za kterou vláda označuje právě i Gülenovo hnutí.

Témata:  Turecko cenzura Wikipedia

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy