Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komise představí postup přesídlení agentur EU z Londýna, o jednu z nich mít zájem i Česko

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Brusel - Evropská komise by v červnu na summitu EU měla představit konkrétní postup přesídlení dvou unijních agentur, které nyní sídlí v Británii. Evropský bankovní úřad (EBA) by mohl nově sídlit v Česku.

ČR chce Evropský bankovní úřad, Slovensko se uchází o Evropskou agenturu pro léčiva (EMA).

"Měli bychom dostat návrh kritérií a harmonogramu, podle kterého se bude postupovat," uvedl v Bruselu český premiér Bohuslav Sobotka. Poté, co bude postup rozhodování takto popsán, mělo by se o věci rozhodnout do konce roku 2017. To by umožnilo dostatečně připravit přesun obou institucí do jara 2019, kdy Británie z EU vystoupí.

Podle Sobotky bylo na dnešním summitu evidentní, že konkurence zájemců bude silná. O EBA kromě České republiky usilují také Lucemburčané, kteří tvrdí, že na umístění úřadu mají právní nárok.

Pouhé čtyři minuty tak dnes podle šéfa Evropské rady Donalda Tuska stačily prezidentům a premiérům sedmadvacítky, aby přijali text příslušných politických pokynů k jednání o brexitu. Na jejich základě nyní Evropská komise 3. května předloží konkrétní směrnice pro vyjednávací tým EU vedený bývalým eurokomisařem Michelem Barnierem.

Dnes odsouhlasený dokument konkrétně zmiňuje potřebu dohody na vzájemných zárukách, které mají být "účinné, vymahatelné, nediskriminační a komplexní a musejí zahrnovat právo získat trvalý pobyt po dosažení pěti let nepřetržitého legálního pobytu". Tato práva musejí být podle pozice EU zajišťována hladkými a jednoduchými administrativními postupy. Evropská komise má podle Tuska už nyní k dispozici podrobný seznam toho, co by měla britská strana zaručit.

Témata:  EU Česká republika Brexit Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy