Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čistky v Turecku neberou konce, úřady propustily více než 3900 státních zaměstnanců

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Istanbul - Nejnovější čistku v Turecko odneslo 3900 zaměstnanců státní správy, armády a četnictva. Podle vlády jsou podezřelí z napojení na teroristické organizace a struktury, které představují hrozbu pro národní bezpečnost.

Mezi propuštěnými je mimo jiné 1127 zaměstnanců ministerstva spravedlnosti, včetně vězeňské stráže a úředníků, 484 akademiků a 201 zaměstnanců ministerstva pro náboženské záležitosti.

Je to již druhá rozsáhlá čistka od dubnového referenda, které výrazně posílilo pravomoci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Ve středu bylo suspendováno více než 9000 policistů a dalších 1000 bylo zadrženo kvůli údajnému napojení na hnutí islámského duchovního Fethullaha Gülena, který je podle vlády zodpovědný za loňský pokus o puč. Gülen žije v USA a spojitost s převratem odmítá.

Od loňského července bylo propuštěno více než 120.000 osob a přes 40.000 jich bylo zatčeno. Vláda tyto čistky vysvětluje nutností vymýtit všechny podporovatele pokusu o puč.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.