Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jihokorejci protestují proti americkému štítu THAAD, několik lidí bylo zraněno

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Proti amerického štítu THAAD se dnes v Jižní Koreji opět protestovalo. Při střetech s policií ve městě Songdžu utrpělo několik demonstrantů zranění.

Obyvatelé města Songdžu se snažili zabránit dvěma americkým cisternám s pohonnými hmotami ve vjezdu na místo, kde je THAAD instalován.

Na místě incidentu bylo asi 300 obyvatel a zhruba 800 policistů. Cisterny se kvůli protestům obrátily a zamířily zpět na blízkou americkou základnu.

Štít má podle Washingtonu zajistit obranu proti raketové a jaderné hrozbě ze Severní Koreje. Do provozu má být uveden do konce letošního roku. První části systému dorazily na místo určení tento týden.

Američtí vládní činitelé v čele s prezidentem Donaldem Trumpem dali opakovaně najevo, že Spojené státy jsou odhodlány přimět KLDR k ukončení jaderného a raketového programu všemi prostředky.

Trump v televizním rozhovoru se stanicí CBS řekl, že čínský prezident Si Ťin-pching podle něj vyvíjí na Severní Koreu tlak. Na otázku, zda by Spojené státy sáhly v případě severokorejského jaderného testu k vojenským prostředkům, Trump odpověděl: "Nevím. Chci tím říci, že uvidíme".

Proti štítu THAAD na Korejském poloostrově vystupuje Moskva. Náměstek ruského ministra zahraničí Gennadij Gatilov v pátek v OSN vyzval USA a Jižní Koreu, aby si rozmísťování protiraketového systému na poloostrově rozmyslely. Gatilov se také obrátil na ostatní státy, aby odolaly pokušení podnikat podobné destabilizující kroky.

Témata:  Jižní Korea USA U.S. ARMY protiraketový štít THAAD

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy