Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína představila nový stroj: Obojživelné letadlo má hasit lesní požáry i pomáhat na moři

Velká čínská zeď
Velká čínská zeď
Foto: Pixabay

Peking - Čínské letadlo AG600 uskutečnilo v sobotu svůj první let. Největší obojživelné letadlo na světě je navrženo tak, aby bylo schopno hasit lesní požáry či uskutečnit záchranné akce na moři.

Stroj letěl z jihočínského města Ču-chaj a první let se uskutečnil dřív, než se uvádělo. Podle Nové Číny byl první let původně plánován až na konec května.

Plán vývoje a výroby letadla vláda schválila v roce 2009 a jeho výroba byla dokončena loni v červenci. Letadlo AG600 je zhruba stejné velikosti jako Boeing 737.

Obojživelné letadlo může vzlétat a přistávat jak ze země, tak z vody. Maximální dolet činí 4500 kilometrů a stroj může za 20 sekund nabrat až 12 tun vody.

Čína posiluje výzkum v oblasti vyspělé vojenské techniky, včetně ponorek, letadlových lodí a protidružicových raket, což zvýšilo nervozitu v regionu a také ve Washingtonu.

Témata:  Čína letectví a letadla Čínská lidová osvobozenecká armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy