reklama

U příležitosti svátku práce vyrazí do ulic také odbory, které ale nejsou v otázce podpory některému z kandidátů jednotné. V Paříži dnes platí mimořádná bezpečnostní opatření, v ulicích je nasazeno na 9000 policistů, četníků a vojáků, informovala francouzská média.

Část odborů bude dnes demonstrovat proti Le Penové, aby pomohla zastavit krajní pravici, zatímco jiné odbory budou demonstrovat proti oběma uchazečům o úřad hlavy státu. Část odborů se totiž podle agentury AP obává, že Macron by v případě vítězství zrušil systém ochrany práv pracovníků.

Politické mítinky dnes zahájil bývalý předseda krajně pravicové Národní fronty Jean-Marie Le Pen, otec prezidentské kandidátky Le Penové. Jako tradičně se Le Penovo shromáždění konalo u sochy Jany z Arku. Z davu zaznívaly výkřiky jako "Francie Francouzům" nebo "islám ven". Podle listu Le Parisien dorazilo asi 300 lidí a akci narušily problémy s mikrofonem.

Macron ve stejnou dobu u jednoho z pařížských mostů položil kytici na památku Maročana Brahima Bouarrama, jehož 1. května 1995 svrhli do Seiny krajně pravicoví aktivisté. Otec dvou dětí neuměl plavat a utopil se.

Pachateli byli účastníci demonstrace Národní fronty u sochy Jana z Arku. Hlavní viník dostal u soudu osm let vězení, další tři jeden rok za to, že nepomohli osobě v nesnázích. Národní fronta tehdy popřela, že by za incident nesla jakoukoli odpovědnost.