Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Voják, který chtěl vraždit ve jménu radikálů, měl seznam obětí

Bundeswehr, ilustrační fotografie
Bundeswehr, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Berlín - Německý voják vydávající se podle policie za syrského uprchlíka si vypracoval seznam možných obětí. Chtěl ve jménu krajní pravice provést teroristický útok,

Berlínské a braniborské televizi RBB to sdělila policie s tím, že na seznamu bylo i jméno levicové poslankyně berlínského zemského parlamentu Anne Helmové, která je častým terčem kritiky extrémní pravice.

Plány vojáka, kterému se podařilo přelstít německé úřady, ale očividně nejsou zcela objasněné. Ministryně obrany Ursula von der Leyenová, která kvůli případu čelí ostré kritice, v neděli řekla, že se ještě nepodařilo odhalit všechny jeho plány a ani ty, kteří muže podporovali.

Osmadvacetiletý nadporučík, který pochází z hesenského Offenbachu, se jako syrský uprchlík zaregistroval již v roce 2015, loni v lednu pak podal v Bavorsku žádost o azyl. Protože neuměl arabsky, což by mohlo jeho krytí vyzradit, požádal o pohovory ve francouzštině. Úřady umožňují pohovory vést v jazyce, ve kterém si žadatel přeje.

Po zmíněném pohovoru zaručil Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) koncem loňského roku vojákovi omezenou ochranu. Deník Nürnberger Nachrichten poznamenal, že v příslušném spise je řada nesrovnalostí, úřad například neprověřil zprávy o údajných zraněních, o který muž tvrdil, že je utrpěl při útoku radikálního hnutí Islámský stát.

Témata:  Německá armáda Německo terorismus

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy