reklama

V Sýrii podporuje Moskva režim Bašára Asada, zatímco Spojené státy stojí za povstalci, kteří se Asada snaží svrhnout.

Dnešní telefonát se má podle Bílého domu uskutečnit půlhodinu po poledni místního času (18:30 SELČ). "Ano, je to tak," řekl o připravovaném telefonátu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

V ruském tisku se nedávno objevila zpráva, že první osobní schůzka Trumpa a Putina by se mohla uskutečnit už koncem května, nikoli až na červnovém zasedání skupiny G20 v Hamburku. Kreml tuto informaci ale popřel.

Putin se dnes v černomořském letovisku Soči sejde s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Diskutovat budou podle německého vládního mluvčího o přípravách červencového summitu skupiny G20, o válce v Sýrii a na Ukrajině a o situaci v Libyi.

Skupina G20, jejímž je Rusko členem, sdružuje 19 vyspělých a rozvíjejících se zemí světa plus zástupce Evropské unie. G20 se v tomto desetiletí stala hlavním koordinátorem světové ekonomiky místo skupiny G8, kterou tvořilo sedm vyspělých zemí a Rusko. Po anexi Krymu a ruské podpoře povstalcům na Ukrajině ale muselo Rusko tuto skupinu opustit.

Mluvčí německé vlády Steffen Seibert v této souvislosti minulý pátek poznamenal, že s návratem Ruska do současné skupiny G7 se zatím nepočítá.