Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Austrálii trápí přemnožení kaprů, chce je hubit pomocí viru

Australská vlajka
Australská vlajka
Foto: Pixabay

Sydney - Evropskému kaprovi v Austrálii odzvonilo. Australská vláda ohlásila plán na vyčištění řek od ryby, která byla do australského povodí přivezena koncem 19. století a od té doby z říčního systému Murray-Darling stihla vytlačit 80% místních ryb. Kapry by měl usmrtit herpetický vir, který je upraven, aby se šířil jen mezi kapry.

Po vysazení viru se řeka naplní miliony mrtvých kaprů, vláda proto musí nejdříve vypracovat plán na vyčištění řeky. "Jak si umíte představit, čeká nás ještě spoustu práce s přípravou, protože z ničeho nic tu budou doslova stovky, tisíce, možná miliony tun kaprů, kteří budou mrtví," sdělil na nedělní tiskové konferenci ministr pro vědu Christopher Pyne.

Herpetický vir je pro kapry smrtelný, protože útočí na jejich ledviny, kůži a žábry a výrazně jim ztěžuje dýchání, vysvětlil Ken McColl ze Svazu vědců a průmyslových organizací (CSIRO) stojícího za virem . "Virus se v rybě množí kolem sedmi dní a potom zabere přibližně 24 hodin od prvních příznaků, než rybu zahubí," doplnil.

Jedná se o první pokus o kontrolu zvířecí populace pomocí herpetického viru. Cyprinid herpesvirus 3, který má být vypuštěn, není pro člověka příliš nebezpečný. Virus se poprvé začal šířit v 90. letech v Číně a Vietnamu a na místních rybářích se neprojevily žádné negativní účinky.

Protože se jedná o složitý DNA virus, je zde jen malé riziko, že by se mohl šířit mezi dalšími druhy ryb. Podobnou strategii se již podařilo úspěšně aplikovat na populaci králíků. Nicméně jako u každého viru, i u tohoto si kapři časem vybudují rezistenci.

I přes veškeré testování zde stále hrozí nebezpečí, protože je ve hře velké množství proměnných. "Myslím, že je to skvělý nápad, ale stejně jako u každé snahy o biologickou kontrolu hrozí nějaké nebezpečí," sdělil portálu NewScientist Richard Kingsford z univerzity v Novém Jižním Walesu.

Vláda by ke "kaprogeddonu" (v angličtině "carpageddon"), jak plán na konferenci nazval Pyne, měla kvůli nutným přípravám přistoupit v roce 2018.

Témata:  Austrálie ryby řeky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy