Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průšvih Le Penové? Svůj projev obšlehla od Fillona

Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Již tuto neděli 7. května se rozhodne, kdo bude novým prezidentem Francie. Před druhým kolem se objevilo video, z nějž je patrné, že nacionalistka Marine Le Penová téměř do písmene opakovala slova, která François Fillon řekl 15. dubna v Puy-en-Velay, kdy ještě usiloval o zvolení v prvním kole voleb.

Le Penová je viněna z plagiátorství. Ve chvalozpěvu na geografickou polohu Francie řekl Fillon/Le Penová: "Nejprve Pyreneje, které Francii spojují s velkým celkem hispánského a latinského světa. Pak je tu alpská hranice, směrem k naší sestře Itálii a dále ke střední Evropě, k Balkánu a východu."

Ve chvalozpěvu na Francii a její jazyk opět oba poukázali na to, že učí-li se lidé francouzštinu, "někdy s velkým úsilím, v Argentině i Polsku, existují-li seznamy čekatelů na členství ve francouzském spolku v Šanghaji, Tokiu i Mexiku či na studium na francouzských lyceích v Rabatu i Římě, je-li Paříž nejvyhledávanější turistickou destinací na světě, pak je to proto, že Francie je ještě něco jiného a něco víc než průmyslová, zemědělská a vojenská mocnost".

Fillon i Le Penová prosazují třetí, francouzskou cestu pro 21. století, totiž cestu "kultury, pochyb, diskuse, kompromisu, dialogu, rovnosti, svobody jednotlivců i národů". Avšak zatímco pro Fillona je to alternativa k nacismu a stalinismu, pro Le Penovou ke globalismu a islámské ideologii.

Šéf kampaně nacionalistické kandidátky David Rachline v pondělí večer k projevu Le Penové nejprve prohlásil, že si není vědom plagiátu. Později řekl, že šlo o "mrknutí na krátkou pasáž týkající se diskuse o Francii" a že to dokazuje, že Le Penová není žádná sektářka.

Témata:  Marine Le Pen Francie François Fillon volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy