Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z českého trhu jsou stahována injekční pera pro těžké alergické reakce

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Již začátkem dubna informoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) o závadě v jakosti u přípravků EPIPEN a EPIPEN JUNIOR, u nichž hrozí riziko nevysunutí jehly v případě aplikace léku. Tato závadná pera se však od pacientů původně nestahovala, byl jen pozastaven prodej. Teď se situace mění.

V Česku jsou pera stahována z trhu. Jde o výrobky firmy Meda Pharma, a to Epipen 300 mikrogramů a Epipen Jr. 150 mikrogramů. V Česku se zatím zmíněná závada neobjevila.

Pacienti, kteří u sebe mají epipeny ze šarží, u kterých se v cizině objevila závada, by tak měli epipeny vrátit do lékáren. Vrátit je možno i načatá balení. V lékárně poté lidé dostanou nový epipen z jiné šarže, nebo si mohou od lékaře nechat předepsat Emerade. Dotčené přípravky mohou vracet až do 30. června.

Pokud v lékárně nebude možno výměnu provést, mají se lidé podle SÚKL obrátit na zástupce držitele rozhodnutí o registraci přípravku na telefonním čísle 602 355 996 nebo e-mailu officecz@mylan.com.

Injekční pera epipen se používají při rychle nastupující alergické reakci, takzvaném anafylaktickém šoku. Reakci mohou vyvolat třeba alergeny v potravinách či lécích nebo hmyzí kousnutí a bodnutí.

Témata:  Státní Ústav Pro Kontrolu Léčiv (SÚKL) léky zdravotnictví

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy