reklama

"Pro mě je cílem dosáhnout takového bodu v zavádění dohod z Minsku, ve kterém budeme moci uvolnit sankce Evropské unie proti Rusku," prohlásila Merkelová.

Oba státníci hovořili i o situaci v Sýrii, která podle nich musí být rovněž vyřešena diplomatickou cestou. Putin poznamenal, že se s Merkelovou shodl na nutnosti vést mírové rozhovory aktivnějším způsobem.

Ruský prezident se rovněž vyjádřil k dubnovému chemickému útoku na syrské město Chán Šajchún. Použití nervového plynu opět odsoudil, zároveň ale vyzval k důkladnému prošetření incidentu.

Putin dostal od novinářů opětovnou otázku k možnému ruskému ovlivňování prezidentských voleb ve Spojených státech. Tuto možnost prověřují FBI a také několik výborů Kongresu USA. Putin však jakékoli zásahy do volební kampaně opětovně odmítl s tím, že Rusko nikdy nezasahovalo do politických procesů v cizích zemích a že samo o ovlivňování vlastní politiky ze zahraničí nestojí.

Merkelová novinářům řekla, že Putina požádala, aby se zasadil o práva homosexuálů v autonomním Čečensku. V dubnu opoziční list Novaja gazeta informoval o pronásledování a mučení gayů tamní policií. Putin dodal, že s Merkelovou probíral dubnové zásahy proti protivládním demonstrantům, postup policie byl podle něj v souladu se zákonem.