Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policisté v USA zastřelili černocha, obviněni ale nebudou

Policie USA
Policie USA
Foto: Pixabay

Washington - Policisté, kteří loni při kontroverzním zásahu zastřelili černocha Altona Sterlinga, nebudou obviněni. Rozhodlo o tom ministerstvo spravedlnosti USA.

Sterlingův případ je dosud nejzávažnější kauzou podobného druhu, o níž rozhoduje úřad po nástupu nového ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse. Ten dal v minulosti najevo, že přílišné federální zásahy do činnosti policejních sborů mohou mít negativní vliv na výkonnost policistů, ačkoli nezpochybnil, že překročení policejních pravomocí je třeba trestat.

Sterlinga, který prodával hudbu před jedním z obchodů v Baton Rouge ve státě Louisiana, kontrolovala policie na základě anonymního udání, že vyhrožoval střelnou zbraní. Při zásahu jeden ze strážců zákona muže zastřelil.

Policisté tvrdí, že Sterlinga nejdříve vyzvali, aby dal ruce na kapotu jejich vozu, což odmítl, proto použili elektrický paralyzér. Poté se podle nich natahoval pro pistoli, kterou měl v kalhotách. Proto ho zastřelili.

Svědek, který incident natočil na mobilní telefon, s jejich verzí nesouhlasí, neboť podle něho Sterling zbraň nedržel, ale policisté mu ji až po zastřelení vyndali z kapsy. Incident vyvolal vlnu protestů proti policejnímu přístupu k černošské menšině v USA.

Ministerstvo spravedlnosti zahájilo ihned po Sterlingově smrti loni v červenci vyšetřování možného porušení jeho práv, které bude podle AP nyní uzavřeno bez obvinění. Šetření úřadů státu Louisiana zatím k závěru nedospělo.

Témata:  zabití černochů americkými policisty policie USA USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy